Elavult! De nagyon. Legalább 20 éve...

DOS alatt TCP/IP (V1.21)

Olyan sokan kérdezik mostanában, hogy DOS alól hogy lehet web-ezni, levelezni, PPP kapcsolatot csinálni, telnet-elni, stb., hogy arra gondoltam, megírom, én hogy csinálom. Hátha segítek vele.

Lássuk talán sorban, milyen feladatok vannak.

Packet driver telepítése

Először azt kell elérni, hogy legyen az embernek egy packet driver-e. Ezt legalább kétféleképpen tudja elérni.
Packet driver - hálózati kártyával
Ha van a gépben egy hálókártya, és olyan gépekkel akarsz kapcsolatot, amik össze vannak kötve ezzel a géppel (esetleg még az internet-el is), akkor ez kell neked. A feladat egyszerű: szerezni kell a hálókártyához való packet drivert.

Ha nem akarunk egyúttal IPX-et is használni, akkor két eset van. Vagy eleve adtak a kártyához egy floppy-t, amin van packet driver is, vagy kérünk valakitől. Ha a kártya kompatibilis valami elterjedt kártyával (pl: NE2000), akkor viszonylag egyszerű a dolog. Érdemes szétnézni pl. a Simtel Mirror-okon.

Ha IPX-et is akarunk használni, akkor is két eset van (az egyik működik is). Megtehetjük, hogy a kártyához való packet driver betöltése után elindítunk egy olyan programot, ami a packet driver-t felhasználva IPX-et ad nekünk (ilyen program pl. az IPX_PKT). Ez kevesebb helyet foglal, mint a második megoldás, de nekem állandóan elszállt.

A másik (nálam működő) módszer, hogy olyan programot szerzünk, ami pl. ODI felületen tud csinálni packet driver-t. Ilyen program az ODIPKT és az IMEMUXP. Az első sok helyről beszerezhető (keress rá az FtpSearch-el), a másodikról sajnos nem tudom, hol található. Ha van egy ilyen akkor a következőképp néz ki egy hálózatot indító batch:

  lsl           - Link Support Layer (a Novell-től)
  ne2000.com       - NE2000 ODI driver
  ipxodi.com /a      - IPX az ODI fölött (ha szükséges)
  rem imemuxp.com     - Vagy ez,
  odipkt 1 0x60      - Vagy ez. Mindkettő packet driver ODI alapon
  rem winpkt 0x60     - Ha win31 alól is kell packet driver
  emsnetx         - Ha Netware szervbe is belépünk
Packet driver - modemen keresztül
Erre azok szorulnak, akiknek nincs közvetlen internet kapcsolatuk, kénytelenek modem-el felhívni egy internet szolgáltatót.

Mostanában tudtommal a legtöbb helyen a PPP kapcsolatot részesítik előnyben. Nem érdekes mit jelent ez, a fontos, hogy megfelelő programok elintézzék a tárcsázást és a PPP kapcsolat kiépítését. (Nekem csak a PPP-s kapcsolatokkal van tapasztalatom, de a SLIP-es esetben is eléggé hasonló dolgokat kell csinálni)

Egy lehetséges megoldás az, amit a DOS/Email leírásában Komáromi is említ. Az általa javasolt program szerintem túl bonyolult, nagy és nehézkes.

Véletlenül találtam rá a NETDIAL programra, amit a BobCat nevű WEB böngészővel együtt szereztem, de külön is remekül használható. A NETDIAL végzi a tárcsázást, és a bejelentkezést (az általunk definiálható script segítségével), és a szintén a csomagban található EPPPD pedig a PPP kapcsolat létrehozását. Ha mindkét program lefutott, akkor ott tartunk, hogy van egy betöltött packet driver-ünk. Innen már ugyanazokat tudjuk csinálni, mintha hálókártyánk lenne.

Ha nem a BobCat csomagot töltjük le, hanem külön a NetDial-t, akkor a DOSPPP06 csomagra is szökség van, mert abban van az EPPPD.EXE, és a TERMIN.COM! (SLIP esetében a SLIPPER.EXE vagy CSLIPPER.EXE programok kellenek).

Egyik nagy előnye a NETDIAL/EPPPD párosnak, hogy remekül kezeli az ún. dinamikus IP címet. Szinte minden internet szolgáltatótól ilyet kap az ember, mikor bejelentkezik. Igaz, hogy a legtöbb helyen ez felesleges, mivel ip cimnek 'bootp'-t adva működik a dolog. (SLIP esetében kell valami külön program, ami meg tudja határozni, hogy mi lett a gépünk IP cime).

Ha a Netdial program 'Invalid COM port' hibát jelez (COM3 és COM4 esetében szokott), akkor ne a COM3-at adjuk meg a NetDialnak paraméterként, hanem a PORT-ot és az IRQ-t, valami ilyen módon:

NETDIAL BASE 2f8 IRQ 4 115200

Konfigurálás

Minden programnak szüksége van rá, hogy tudja mi az ő IP címe, NETMASK-ja, meg más ilyen dolgok. A legtöbb program egy WATTCP.CFG nevű file-ban keresi ezeket. Néhány más program pedig a CONFIG.TEL-t használja erre a célra.
WATTCP.CFG
Ez a file sima szövegfile, a fontosabb bejegyzések ezek benne (a - utáni rész persze csak az én megjegyzésem):
my_ip=111.112.113.114      - a saját IP cím, vagy BOOTP
netmask=255.255.255.0      - netmaszk, általában ennyi
nameserver=193.225.12.58    - több nameserver is megadható
nameserver=192.84.227.1
gateway=111.112.113.1      - gateway gép IP címe
include=c:\tcpip\xxx.cfg    - ha máshonnan szedjük az adatokat
CONFIG.TEL
Ez is sima szövegfile, a fontosabb bejegyzések ezek benne (a - utáni rész persze csak az én megjegyzésem):
my_ip=111.112.113.114      - saját IP cím, vagy BOOTP
netmask=255.255.255.0      - netmaszk, általában ennyi
gateway=111.112.113.1      - gateway gép IP címe
include="c:\novell\path.tel"  - ha máshonnan (is) vesszük az adatokat
hardware=packet         - packet drivert használjon

name=sztaki           - lehet gépeket névvel ellátva definiálni
hostip=192.84.227.1       - példának néhány
nameserver=1          - ez a gép nameserverként használható

name=helka
host=helka.iif.hu
hostip=193.225.12.58
nameserver=2

Programok

Ha van már packet driver, és konfiguráltunk rendesen, akkor kell, hogy menjenek a DOS-os programok, úgymint: Telnet, Ftp, Lynx, SmtPop, Web szerver, stb.

A programpk legtöbbjénél megadtam link-eket, mindjárt le is töltheted őket.

A felsoroltak közül egyet én írtam. Ez a Zsmtpop. Nem voltam teljesen elégedett az Smtpop12-vel, ezért irtam egy kisebbet es gyorsabbat.

Van még pár program, amit nem próbáltam, pl. az ARCHIE és az IRC.

Volt viszont pár program, amivel sokat güriztem, és csak nem tetszett meg. Ilyen pl. a NetTamer, DosLynx, Minuet.


Levelezés DOS-ból (én írtam)
Vissza a DOS lapomra
Vissza a honlapomra
Levél nekem: zotyo kukac zotyo.hu