Adatai a VMK könyvtárban

Ez az iromány rendszeresen fejlődik, ez most az 1.35-ös verzió (2000 aug. 28).
Ennek a cikknek egy korábbi verziója (az első hat esettel) megjelent az Élet és Tudomány-ban, a 1999/6 (februári) számban.
Az első TV felvételről és az utána következő két nap eseményeiről megjelent egy újabb cikk az Élet és Tudomány 1999/27 (júliusi) számában.
1. TV felvétel, Szelleműzés, 2. TV felvétel, Megjegyzések, Hivatkozások, Rajzok, Hozzászólások(új!)

Eseteim radiesztétákkal

Az utóbbi 2-3 évben több alkalommal is felmérettem a lakásom radiesztétákkal. Az, hogy ki mit mér, elég vegyes. Hartman sugárzást, és vízereket szinte mindenki, Ley és Szent György sugárzást már kevesebben. Néhányan az elektroszmog-ot is (egyesek műszerrel - mások ingával).

Az alább ismertetett mérések eredményeit természetesen megőriztem. Mivel nem minden esetben mérettem meg az egész lakást (anyagi okokból), ezért van, ahol csak az egyik szobába vannak berajzolva a sugázások.

A rajzok persze különböző méretűek és szinűek, ezért mindet átrajzoltam, hogy a méret és a szinek jelentése ugyanaz legyen. Külön rajzoltam a vizereket és a Hartman sugárzást, hogy könnyebb legyen az összehasonltás.

1. eset

1996-ban mérték fel először a lakásomat. Egy ismerős ajánlott egy szimpatikus fiatalembert, aki el is jött hozzám. Egy tanfolyamon tanulta a mérés mikéntjét, és azóta sok lakás mérését végezte már el. Nálam mindkét szobát és még az előszobát is megvizsgálta. A méréshez lengyel pálcát használt.

Ez kivételesen egy olyan eset eset volt, amikor NEM az derült ki, hogy valamilyen sugárzásban alszom. A mérésért nem fogadott el pénzt, és nem is akart semmiféle kiárnyékoló szerkezetet eladni.

Erről a mérésről később egy másik radiesztéta azt mondta, biztos nem jó, hiszen a Hartman sávokat nem É-D és K-Ny irányba jelölte.

Érdekes volt viszont, hogy az előszobában a vizereket elég pontosan oda rajzolta, ahol a pincében a vizvezeték megy (pedig ezt nem láthatta előre).

2. eset

1996-ban a Petőfi Csarnokban egy Natura-nap-on (semmi köze a Biotár-Natura-hoz, a névegyezés véáletlen) lehetőség volt rá, hogy egy radiesztéta ott helyben berajzolja a lakásban található vizereket. Egy papírra felvázoltam a lakás alaprajzát, ő pedig fogott egy ceruzát és egy ingát. Az ingát a jobb kezében lógatta, a ceruzát pedig a lakás alaprajz szélén lassan végighúzta. Amikor az inga megmozdult, rakott egy jelet. A végén pedig a jeleket összekötötte, és így kirajzolódott, hol is mennek a vizek.

Ehhez az emberhez kétszer is odamentem (egy-másfél óra elteltével). Először az egyik, aztán a másik szobát rajzoltam le neki. E miatt van az, hogy a rajzon a két szoba találkozásánál a vizér 'megtörik'. Tulajdonképpen az az érdekes, hogy egész jól összetalálkoznak, pedig nem mondtam meg neki, hogy a két szoba szomszédos.

A sugárzás szerinte pont az ágyam közepén haladt át. Természetesen vehettem volna egy kis árnyékoló lapkát, amit a szobában megfelelően elhelyezve kiárnyékolhattam volna az ágyamat.

3. eset

Egy évvel később szintén a Petőfi Csarnokban, szintén egy Natura nap-on ugyanaz a radieszteta (mint a második esetben) ismét berajzolta az általam felvázolt lakás alaprajzra a vizereket. A módszere ugyanaz volt, mint egy évvel azelőtt.

Megkérdeztem tőle, hogy változhat-e a sugárzás egy év alatt. Azt mondta, csak földrengés esetén. Ez teszi igazán érdekessé azt a tényt, hogy a két évben két különböző helyre rajzolta a sávokat.

4. eset

1998 október vége: magukat profinak vallók jöttek el a lakásomba, hogy felmérjék, hogy is állok a sugárzásokkal. Igen szimpatikus volt, hogy hoztak magukkal papucsot, nem rontottak be cipőstül a szobába.

Azzal kezdték, hogy elektroszmogot mértek valami műszerrel, ami néha finoman csipogott, az elektromos berendezések közelében pedig hangosan sípolt.

Aztán iránytűvel megnézték merre van Észak (a Hartman sugárzás É-D és K-Ny irányú), majd egy teleszkópos, csapágyazott, összecsukható lengyel pálcával végigmentek a szobán, és bejelölték a Hartman sugárzást. A földre raktak le piros szinű szalagokat, amik a sugárzást jelölték. Nagyon szemléletes volt a dolog.

Ezután a vízér következett, szintén lengyel pálcával mérték. Ezt zöld színű szalagokkal jelölték. Ugy tűnik szerencsém van, vízér csak a szoba sarkában lelhető fel.

A Hartman sugárzás nem csak hogy az ágyam közepén megy keresztül, de itt keresztezik is egymást, ami a lehető legrosszabb. Az ágyat nem is lehet úgy elmozgatni, hogy kikerüljön a sugárzásból. Vehettem volna persze egy kis szerkenytűt, amit az ágy alá rakva ki lehetne küszöbölni a káros sugárzásokat.

5. eset

1998 november eleje: Egy újabb olyan ember, aki intenzíven foglalkozik a kérdéssel (tanfolyamokat is tart). Ő először a Gamma sugárzást mérte meg (kétcsöves Geiger-Müller számlálóval), mivel ha az magas, kár is mást mérni. Szerencsére csak 20 volt, ami még épp elfogadható).

Elsőként a Szent György és Ley sugárzást mérte. Ezek elég kevés helyen fordulnak elő, a szobában egyik sincs.

Ezután a Hartman sávok mérése következett lengyel pálcával. Először ő is az É-D irányt határozta meg (iránytű), majd elkezdte keresni a sávokat. Az eredményt én rajzoltam be a szoba alaprajzára.

Vízér ügyben egész meglepő volt, hogy szerinte négy vízér folyik keresztül-kasul a szoba alatt.

Mivel az ágyamon keresztül többféle sugárzás is megy, tőle is vehettem volna egy lapot, amit megfelelően elhelyezve az ágytól távolabb, az magához vonzza a sugárzások 85%-át.

6. eset

Ugyanaz az ember, aki a második és harmadik esetben is szerepelt, egy újabb Natura napon ismét berajzolta a szobám alatt haladó vizereket. Az eredmény mindkét korábbi rajzától különbözött.

Most azt mondta, hogy ez normális, mert a dolog változhat, ezért is kell többször megnézetni. Arra nem adott választ, hogy ha ilyen gyorsan változnak a dolgok, hogy tud az ember évekig a sugárzásban feküdni.

Megvehettem volna ugyanazt a kiárnyékoló lapocskát, amit már az előző két alkalommal is árult.

Saját magával is ellentmondásba került, mivel a rajz szerint teljesen benne fekszem egy vizérben, amikor pedig rajtam mérte, az jött ki, hogy csak a derekam környéke. Erre azt mondta, hogy érdekes, de különösebben nem akadt fenn rajta.

7. eset

Az Első esetből már ismert embert sikerült megint elhivnom (nem titkolva, hogy szeretném összehasonlitani a mostani eredményt a 3 évvel ezelőttivel).

Most is a vizereket és a Hartman sugárzást vizsgálta. Pénzt most sem fogadott el, és továbbra sem árul semmiféle kiárnyékoló szerkezetet. Az eredmény viszont a saját korábbi mérésétől és a többiek méréseitől is elég jelentősen különbözik.

A Hartman sávok keresésénél nem nézte meg előre, merre is van Észak, nem is ebben az irányban találta meg őket. Az előszobában most is talált három vizeret, bár most már nem annyira pontosan ott, mint ahol a pincében mennek a csövek.


Első TV felvétel

Miután ez a cikk (az első hat esettel) megjelent az Élet és Tudományban, felhívott az Rtl Klub FÓKUSZ c. műsorának egyik szerkesztője, hogy érdekli őket ez a téma. Kijönnének hozzám forgatni, hívnak oda radiesztétákat, akik ott helyben mérnek, interjút adnak, stb. Ebből az lett, hogy február 16-án félig-meddig TV stúdióvá alakult a lakásom. Reggel 10-től negyed ötig voltam megszállva.

Három radiesztétát hívtak, ezek közül az egyik már járt nálam korábban is. Az itt következő három felmérés tehát ugyanazon a napon (két órás eltérésekkel készült). Az idő rövidsége miatt mindenkivel csak vízereket mérettek. Én szerettem volna Hartman-t is, de még így is majdnem kifutottunk az időből.

Készült kb. másfél órányi felvétel, amiből csináltak egy 5 perces "műsort", amit az 1999 február 18-i (csütörtöki) FÓKUSZ-ban adtak le. Az már látszott a forgatáskor is, hogy a legfőbb (ha nem az egyetlen) szempont, hogy jól nézzen ki a dolog a TV-ben. Azt azért nem hittem volna, hogy egészen meglepő dolgokat tudok meg a műsor felvezetőjéből. Sem a felvétel előtt, sem közben szó sem esett arról, hogy életveszélyes lenne a lakásom, és egyetlen választásom, hogy elköltözöm. Az ágyamat sem tologattam ide-oda a szobában, évek óta ugyanott áll.

Megtudtam, hogy a február 20-i (szombati) FÓKUSZ PLUSZ-ban is leadták a felvételt. Én ugyan nem láttam, de ismerőseim elmondták, hogy lényegesen valósághűbb volt a felvezető szöveg, mint a csütörtöki adásban.

8. eset

A 11 órára érkező radisztéta a Natura Biotérenergetikai Hálózat főnöke. Elmondása szerint 129 kiképzett szakemberük van, ha ezek bármelyikét elhívnánk, mindenki ugyanott ugyanazt mérné. Érdekes módon az Ötödik esetben megismert radiesztéta ugyanolyan szórólapot adott a földsugárzások káros hatásairól, és ugyanazzal a módszerrel mért, mint ő. Csak az eredmény volt teljesen más. Nagyon úgy tűnt, hogy ő is egyike lehett az emlegetett 129 szakembernek (és mégis mást mért).

Az első lépés az volt, hogy háttér sugárzást mért Geiger-Müller számlálóval, most 21-es érték jött ki. Ezt ő is normálisnak nevezte.

Ezután a vízereket kereste, a jól bevált lengyel pálca segítségével. Szerinte nem érdemes az egész szobát mérni, csak a fekhelyet, és azt a részt, ahol legalább 5-6 órát tölt az ember. Ezért van az, hogy az ábrán csak az ágy fölött vannak berajzolva a vízerek. Megmutatta, hogy ha a vízér fölé rakja a pálcát, akkor elfordul. Fehér karton csíkokból ki is rakta a vízerek kontúrjait az ágyon.

Miután megtalálta a három (egymással párhuzamos) 'egyszeres' vízeret az ágy fölött, bemutatta, hogy ha egy árnyékoló lapot megfelelően elhelyez az ágy mellett, akkor az ágy fölött nincs már vízér sugárzás (odarakta a pálcát, és az nem mozdult). Az ágy fölött 2 m-el azonban észlelhető. Azt mondta, ez direkt lett így tervezve, hogy a sugárzást ne toljuk föl a fölöttünk lakóhoz.

Az érdekes igazából az volt, hogy pár perc múlva lelkesen magyarázott a vízerekről, és be is mutatta, miként mozdul el a pálca, amikor vízér közelébe ér vele. Az nem tűnt fel neki, hogy az árnyékoló lap még ott van a földön, ahova tette, pár perccel előtte ugyanott nem is érezte a vízeret. Ennyire eddig még senki nem mondott ellent saját magának.

A riporter megkérdezte tőle, hogy a vízerek mennyire tudnak változni. A válasz az volt, hogy nem változtatják a helyüket, de a szélességük persze csökkenhet, vagy nőhet az idők folyamán.

A mérés közben egy csomó érdekes dolgot tudtunk meg, például azt, hogy az orvostudomány hamarosan összeomlik, mivel nekik van minden betegségre energiafeltöltő lapkájuk. Az ágy alá rakva 3-4 hét alatt kigyógyulhatunk az ízületi panaszokból, reumából, arc- homloküreg gyulladásból, fül- fog- fej-fájásból és minden egyéb betegségből is. Erről az eszközről kaptam szórólapot, nálam megtekinthető.

A legtöbb mondatát nemigen értettem, ezért néha átslisszoltam a szomszéd szobába és gyorsan feljegyeztem néhány érdekesebb kifejezést, mint pl: spirális alakú térfrekvecia átalakító; térörvényt hoz létre; leszívja az energiát térvákummal; térenergia áramlás hajtja meg, stb.

Megtudtam azt is, hogy Amerikában már van számítógépes vízér mérő készülék, de Magyarországra még nem jutott el, mert nagyon drága (szerinte 5000 dollárba kerül).

Rákérdeztem az Egely kerékre, mert azzal korábban a Parajfalók klubjában már foglalkoztunk. Megtudtam, hogy nem bioenergiát mér a készülék, hanem tudati energiát. Ez pedig olyannyira hatásos, hogy távolról akár meg is ölhetünk valakit úgy, hogy pl. elzárjuk a nyaki ütőerét (mármint a tudati energiával).

Rengeteg mindennel foglalkoznak még a fent említett dolgokon kívül, ebből még egyet tudtam felírni: aura fényképeket tudnak készíteni, sőt, nemsokára videora is fel tudják venni az aurát. Elmondta, hogy a DunaTV készített velük műsort, ami III.2-án kerül adásba.

9. eset

13 órára jöttek a negyedik eset-ből már ismert radiesztéták (ha nevezhetem őket így). Azt kérték ugyanis, hogy a TV műsorban 'Feng Shui szakember'-ként jelenjenek meg. Ők voltak az egyedüliek, akik kérték, hogy megnézhessék a műsort, mielőtt adásba kerülne.

Most is hoztak magukkal papucsot, ez a TV-seknek is nagyon tetszett (fel is vették - ők a papucsot, a TV-sek pedig ezt a műveletet).

Az elektroszmog mérését a TV-sek kérésére kihagyták, mindjárt a vízereket kezdték keresni. Most is ugyanaz a profi (összecsukható, teleszkópos, csapágyazott) lengyel pálcájuk volt, mint legutóbb.

Most is egyetlen vízeret találak, viszont a múltkoritól a lehető legmesszebb. A riportter kérdésére, hogy a vízerek változhatnak-e, ők azt mondták, hogy igen. Elapadhatnak, létrejöhetnek. A Hartman sugárzás pedig képes változtatni a helyét. (Ha mindez igaz, nem igen értem, hogy tudok évekig feküdni a sugárzásban).

A vízér erősségét is megmérték (ingával). A 10-es skálán a 2-es érték jött ki (azaz gyenge). A mérést négyszer is meg kellett ismételni, hogy a TV-sek minden irányból felvehessék az eseményt. Mind a négyszer ugyanaz az erősség jött ki.

Mutattak még egy TV és monitor sugárzását semlegesítő (német gyártmányú) szerkentyőt. Egyikük a standby-ban levő TV elé állt, és a lengyel pálca lassan kimozdult, jelezvén, hogy van sugárzás. Aztán a másikuk odarakta a TV aljára a ketyerét, és a lengyel pálca visszament a helyére. Elvette, és ismét kitért. Sajnáltam, hogy szorít az idő, szivesen bekötöttem volna az érzékelő szemét, hogy akkor is mőködik-e a dolog.

A riporternő megkérdezte, hogy megnézheti-e a lengyel pálcát közelebbről, de azt mondták, hogy ők nem szeretik más kezébe adni.

10. eset

A 15 órára érkező radiesztéta már ismerte a TV-seket, korábban is csináltak már vele műsort. Neki nem volt kifogása az ellen, hogy más is kezébe vegye a lengyel pálcáját (igaz, neki egyszerű rézdrótból készült volt).

Ez a radiesztéta volt az eddigi legprecízebb. Meg akarta mérni a szobát centiméterrel, hogy pontosan be tudja majd rajzolni a sugárzásokat. Hogy időt spóroljunk, adtam neki egy előre elkészített szoba alaprajzot. Arra már csak az ágy helyét kellett berajzolnia.

Neki is csak az volt a feladata, hogy a vízereket keresse. Ő is csak az ágyat, és környékét vizsgálta. Szerinte egy vízér van keresztbe a fél ágyon. Az iránya nagyjából az, ami a nyolcas esetben is kijött, csak itt egy széles (1.7m) ott pedig három keskeny vízérről volt szó.

A riporter tőle is megkérdezte, hogy a vízerek változhatnak-e. A válasz az volt, hogy igen. Arra a kérdésre, hogy két órán belül is tudnak-e változni, azt mondta, hogy semmiképp.

Úgy tűnik minden radiesztéta feladatának tartja a tudomány és a tudósok ostorozását. Most éppen azt tudtam meg, hogy a fény közvetítő anyag nélkül nem tud terjedni, így a tudósok máig sem értik, hogyan jut el a fény a Naptól a Földre. Gyanús volt nekem a dolog, ezért megkérdeztem egy fizikust, hogy mekkora marhaság ez. Azt mondta, nagy.


A TV adás után

A szombati FÓKUSZ PLUSZ adás után megkeresett egy elég ismert radiesztéta (én is láttam több hirdetését, és a nálam járt riporternő is ismerte korábbról - forgattak már vele). Elmondta, hogy szerinte nem megfelelő szakembereket hívtam. Egyikük sem vizsgázott le ugyanis náluk (Magyar Bioenergetikai és Bioinformatikai Egyesület). Ebben az egyesületben tömörültek a szakmában legnagyobb nevű emberek. Többükről már én is hallottam, könyveket írtak, rendszeresen szerepelnek a TV-kben. Ők állítólag összehangolták elméleteiket, és egységes rendszerbe foglálták a tudnivalókat.

Fél órán keresztül lelkesen magyarázott, hogy mi mindennel foglalkoznak, de olyan tömény volt, hogy alig pár dologra emlékszem vissza. Megtudtam, hogy az igazán profiknak már lengyel pálcára sincs szükségük ahhoz, hogy megállapítsák a vízerek helyét, ők egyszerűen "látják" őket. Szerinte több vízér is keresztül megy a szobámon, ő "látta" a TV-ben. Erre direkt rákérdeztem, vagy jól értettem-e, de megerősítette, hogy elég a TV-ben látnia a szobát, hogy megmondja, hol mennek a vízerek. Sőt, ha valaki küld neki egy rajzot a szobájáról, arról is meg tudja állapítani. Lényeges azonban, hogy az illetőnek része legyen a rajz elkészítésében. Egy fénymásolat nem jó, mert az nem hordozza a szükséges információkat, de ha a tulajdonos kézzel berajzolja rá az ágyát, akkor már igen.

Szerinte a vízerek több rétegben mennek a föld alatt. Lehet, hogy az történt, hogy a nálam járt emberek csak bizonyos rétegekre voltak érzékenyek. Felajánlotta, hogy eljön hozzám (ingyen és bérmentve), és felméri a szobámat. Utána pedig megnézhetjük, hogy nem az ő rajzának része-e esetleg néhány korábbi eredmény. Természetesen nem mondtam nemet. Ha valóban az jön ki, hogy az ő eredménye néhány másiknak az "összege", az persze semmit nem bizonyít, mivel ismerheti a korábbi eredményeket a TV-ből és az Élet és Tudomány cikkből is - de azért érdekes lehet a dolog.

Elmeséltem neki, hogy korábban voltak olyan kisérletek, amikor a radiesztétának fényképekről kellett volna megmondaniuk, hogy milyen nemű ember látható rajtuk. Ha látták a képet, akkor mindig jól jelzett az inga. De amikor arra került a sor, hogy lezárt borítékban levű fényképről kellett megmondaniuk, nem produkáltak jobb eredményt, mint aki véletlenszerűen találgat (25-ből 10-et találtak el). Kérdeztem, hogy mi erről a véleménye. A válasz elég zavaros és szerteágazó volt, én azt tudtam kihámozni belőle, hogy nem is azt érzik, hogy milyen nemű ember van a képen, hanem azt, hogy mire gondol a kisérlet vezetője, mivel itt "minden információ". Tudomására hoztam persze, hogy a kisérletvezetők sem tudták, melyik borítékban mi van. Erre nem igen tudott mit mondani. Az addigiakhoz hasonlóan ide-oda csapongott a legkülönbözőbb témák között.

Mondtam neki, hogy a mi a Parajfaló klubban szivesen kisérletezünk velük, és akár egy cikk is kisülhet a dologból. Úgy tűnt azonban, hogy egész mást tekintene ő kisérletnek, mint mi. Szerinte az egyik radisztéta betegeiről készített feljegyzések egyértelmű bizonyítékok, szerintem pedig nem. Szerintünk egészen egyszerű, jól ellenőrizhető dolgokat kellene tudniuk megmondani, nekik viszont ez túl egyszerűnek tűnik, ők inkább valós helyzetekkel foglalkoznának szivesen. Azt viszont mi nem tudjuk ellenőrizni, hogy ők pl. megváltoztattak-e valamit az illető asztrál-testében. A kérdés mindenesetre még nincs eldöntve, keressük még egymást telefonon.

11. eset

A FÓKUSZ adás miatt keresett meg egy idős bácsi (1999 március), aki szintén foglalkozik a káros sugárzásokkal, és azok kivédésével. Felajánlotta, hogy eljön hozzám, és ingyen felmérni a lakásom. Ez meg is történt (természetesen minden eddigitől eltérő eredménnyel). Arra is vállalkozott, hogy kiárnyékolja az ágyamat egy általa kikisérletezett eszközzel. Ez egy kb 12x12 cm-es lapka volt, jól láthatólag két kartonlap egymásra ragasztva, közte valami (a lényeg). Ezt a lapot megfelelően elhelyezte az ágyam alá, és mutatta a lengyel pálcájával, hogy semmiféle sugárzást nem lehet mérni az ágy 2-3 m-es körzetében.

Voltam olyan bátor, és szétszedtem ezt az árnyékoló szerkezetet. Kiderült, hogy 5 darab 1 Forintos pénzérmét tartalmaz, minden sarkában egyet, egyet pedig középen. Ez persze nem bizonyítja, hogy nem tud mindenféle sugárzást leárnyékolni, de azért két dolog elég gyanús:

  1. Ilyen egyszerűen le lehet árnyékolni a sugárzásokat.
  2. Mindenféle sugárzásra (amik ugye teljesen különbözők) ugyanaz az árnyékoló való.


Szelleműzés

Felhívott egy hölgy az RTL-KLUB-tól (1999 július), hogy van egy ismerőse (Piroska), aki látta a FÓKUSZ-t, és szeretne eljönni hozzám, mert nem érti, hogy miért mért minden radiesztáta mást és mást. Pénzt nem kért, hát mondtam, hogy jöjjön nyugodtan.

Ahogy bejött a láksba, Piroska mindjárt mondta, hogy 'nem vagyunk egyedül'. Ezen azt értette, hogy szellemek (szám szerint négy) is van a lakásban. Ezek szórakoztak a radiesztétékkal, azért mért mindenki mást. Ő viszont elküldte a szellemeket, és lezárta előlük a lakást, így már nem is tudnak visszajönni.

Azt is megállapította, hogy nem fekszem káros sugárzásban (hogy hol mennek a káros sugarak, azt nem konkretizálta), es külőnben is olyan erős az aurám, hogy úgysem tudnánák ártani nekem. Az aurám egyszerően 'kinyomná' alólam a káros sugarakat.

Mondott még sok érdekes dolgot, de nem bírtam megjegyezni őket. Általam sosem hallott dolgokat emlegetett, szerintem a legnagyobb összevisszaságban (úgy tűnik elég sokan hajlamosak arra, hogy ide-oda csaponganak mindenféle téma között - egy témáról sem lehet őket rendesen kikérdezni).


Második TV felvétel

A FÓKUSZ-osok úgy gondolták, hogy érdemes még egy műsort csinálni a radiesztétékkal, mivel a szellemek már el lettek küldve a lakásból, mindenkinek ugyanazt kellene mérnie. El is jöttek hozzám (most csak egy délutánom ment rá a dologra), és hívtak megint három radiesztétát (egyikük sem járt még nálam korábban). Annak elkerülésére, hogy bármely radiesztétát befolyásolja a korábbi TV adás, most nem a nagyszobát kellett felmérni, hanem a vele szomszédos kicsit.

Az RTL-esekkel együtt jött megint Piroska is, aki újból megállapította, hogy nem fekszem káros sugárzásban, szellemek pedig már nincsenek a lakásban (hiszen a múltkor elküldte őket).

12. eset

Az első radiesztéta 5 órára érkezett. Ő volt Piroska mestere. Neki már nincs szüksége semmilyen segédeszközre, egyszerűen ráhangolódik a lakásra, és 'látja' a különböző sugárzásokat (mint korábban telefonon elmondta - ezt TV-n keresztül is meg tudja csinálni).

Igaz, hogy csak a kisszoba mérése volt a feladat, de ő azért mindkét szobába lerakta a vízereket jelző papírcsíkokat a földre. Itt rögtön ellentmondásba került saját tanítványával, mert szerinte az ágyamon két vízér is keresztül megy. Ezen először Piroska is nagyon meglepődött, de aztán megtárgyalták, hogy Piroska arra keresett választ, hogy számomra káros sugárzás van-e az ágyamon, mestere pedig a sugárzást magát kereste. Ebben meg is nyugodtak.

Ez a radiesztéta azt állította, hogy a vízerek több rétegben vannak, és lehet, hogy a nálam járt emberek nem minden réteget érzékeltek. Szerinte 6 réteg van a nagyszobában. Nagyjából emlékezett rá, hogy a TV adásban mely helyekre mondtak vízereket. Ezek után nem lett volna meglepő, ha az adásban szerepelt három radiesztéta által megtalált vízerek mindegyikét mondta volna, de nem. Nem mondott olyat, amit mások igen, és fordítva.

Természetesen lerajzoltam, hogy hova mondta a vízereket, erre a rajzra később ő maga jelölte be a Hartman sávokat.

Ez a radiesztéta azt állítja, hogy mindenféle sugárzás ellen a legjobb az aura megtisztítása (ő természetesen látja az aurát is), erre pedig a legjobb az aura tisztító medál amit tőle lehet beszerezni. Kaptam egy szórólapot is a medálról, sőt egy medált is (ajándékba).

13. eset

A 6 órára érkező radiesztéta igen precíz ember volt. Először is pontosan megmérte a kisszobát, csinált egy 1:50 arányú rajzot róla, és centiméter pontossággal bejelölte rajta, hogy hol mennek szerinte a vízerek, és a Hartman háló. Egészen mást mondott, mint az előző radiesztéta.

Ez az ember csak két vízeret talált, de megmérte azt is, hogy milyen mélyen vannak ezek a föld alatt. Az egyikre 90m jött ki, a másikra sajnos már nem emlékszem. A mélységet úgy lehet mérni, hogy megkérdezzük a pálcától, hogy milyen mélyen van a vízér. Ekkor a pálca elkezd forogni a kezünkben, és minden fordulat 9m-et jelent (tehát 10 fordulat = 90m).

A radiesztéta nem egyedül jött. A vele érkező hölggyel vitatkoztam egy kicsit. Én azt mondtam, hogy ha vannak vízerek, és ezeket lehet mérni, akkor mindenkinek ugyanott kellene mérnie őket. Ő azt állította, hogy minden radiesztéta más 'szinten' van a tudásában, ezért mérnek mást. Ez az érvelés engem persze egyáltalán nem győzött meg.

14. eset

A 7 órára hívott radiesztéta szolgáltatta a harmadik eredményt a kisszobáról (ami mindkét korábbitól különbözött). Nem csak a vízereket és Hartman sávokat talált, hanem Ley és Curry sugárzást is, sőt szerinte egy hármas kereszteződés is van a szobában.

Megmérte a háttér sugárzást Geiger-Műller számlálóval. Kicsit csdálkozott, mikor előre megmondtam, hogy 20 körül lesz (21 jött ki).


15. eset

A második FÓKUSZ műsor után ismét megkeresett az az ember, akivel már az első után is beszéltem. Ő nem nevezi magát radiesztétának, de azt állítja magáról, hogy bizonyos sugárzásokat azért tud mérni. Nála a lakásban mindig ugyanott méri a Hartman és Curry hálót. Kérte, hogy eljöhessen hozzám, és megmérhesse a lakásom. Erre sor is került.

Ő mindkét szobát mérte, az eredmény viszont igencsak meglepő volt. Először minden rendben ment, megtalálta a Curry sugárzást (a Hartman-ra 45 fokos szögben, ahogy annak lennie kell). Aztán a Hartman sávok keresése következett. Az É-D irányúakkal nem is volt semmi gond, de a K-Ny irányúak megtalálása egyszerűen nem sikerült. A szobák szélén kereste, hogy hol vannak a sávok, de az elvileg lehetséges 2-3 helyett 4-5 helyet talált. Ráadásul egymáshoz igen közel is. Újra megmérve más helyeken is észlelt sugárzást. A legfurcsább az volt, hogy a két szobát összekötő fal mellett teljesen megbolondult a lengyel pálcája, néha egyszerűen körbefordult. Azt mondta, hogy nem érti mi ez, ő még ilyet nem látott.

Abban állapodtunk meg, hogy pár hét múlva újra eljön, és megint megpróbálja megmérni a sugárzásokat, mivel mindketten kiváncsiak vagyunk, hogy akkor mi fog kijönni.

Kaptam tőle kölcsön egy könyvet: Gánti Tibor: Eltűnő szigetek. Ennek egy fejezete a varázsvesszős vízkereséssel foglalkozik. A szerző (akadémikus) saját tapasztalatait és következtetéseit írja le. Mit mondjak, igen érdekes és meggyőző. Szerinte a legjobb a hurok alakú fémből készült varázsvessző, a nálam járt jópár radiesztéta viszont kizárólag lengyel pálcával kereste a vízeret. Ha igaz Gánti okfejtése, hogy miért és hogyan működik a varázsvessző, a lengyel pálca szerintem pont nem mutathatja a vízereket (azért erre nem esküdnék meg).

16. eset

Megfordultam a Vegetáriánus Találkozón (Bp., 2000 aug 26-27). Ezen a rendezvényen is megtaláltam a második, harmadik és hatodik esetből már ismerős radiesztétát. Az érdeklődőknek most is le kellett rajzolniuk a lakásuk alaprajzát, amin ő bejelölte a vízereket. Eddig három különböző rajzom volt tőle, most már négy van.


Megjegyzések

Ez az írás arról szól, hogy járt nálam néhány radiesztéta, felmérték a lakásom, és szerintem roppant különböző eredmények jöttek ki nekik. Ennél többről szándékom szerint nem.

Ezt az egészet nem olyan céllal céllal kezdtem, hogy ez-meg-ez derüljön ki. Nem tudtam (naiv voltam?), hogy mi lesz az eredmény. Ha mindenki ugyanazt mérte volna, akkor ez az írás arról szólna, nem hallgattam volna el azt sem.

Van aki úgy értékeli, hogy ezzel az írással le akarom járatni a radiesztétékat. Nekem ez nem volt célom. Ha netán ez lett az eredmény, vajon én járattam le őket, vagy megtették ezt ők maguk? Igyekeztem elfogultság nélkül leírni, hogy ki-mit-hogyan mért. Remélem ez többé-kevésbé azért sikerült.

Arról sem mondok véleményt, hogy a radiesztéták által vizsgált 'sugárzások' (vízerek, Hartman, Curry, Ley, stb), léteznek-e, vagy sem. Abból, hogy 10 embertől 10 különböző eredményt kapunk, nem következik, hogy nincsenek sugárzások. De azért valljuk meg: ilyenkor azért kezd kicsit gyanússá válni a dolog. Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a sugárzások létezésére nem igen ismerünk bizonyítékot (én legalábbis nem).

Több radiesztéta is meg akart győzni, hogy ha érdekel ez a dolog, akkor menjek el egy tanfolyamra, és magam is megtapasztalhatom. Erre én is gondoltam. A kérdés csak az, melyik radiesztéta által ajánlott tanfolyamot fogadjam el jónak (azaz melyik szakembernek higgyek)? És ha ott netán megtanulok sugárzásokat mérni, miért fogadjam el azt jónak? Azért, mert én mérem? A másik radiesztéta pedig azt tartja jónak, amit ő mér. Nem kellene az eredményeknek ugyanannak lenniük?

Érdekes lenne

  1. Elmenni egy tanfolyamra. Nade melyikre?
  2. Megnézni, hogy zajlik egy radiesztéta vizsgáztatása. Mit kell ott mérnie, és hogy döntik el, hogy jól csinálta-e?
  3. Megvizsgálni, hogy a radiesztéták szokták-e ellenőrizni magukat, és ha igen, milyen módszerrel teszik ezt?
  4. Kisérletezni pár radiesztétával, akik egy helyen tanulták a szakmát.


Hivatkozások

Néhány link, ami szintén radiesztéziával, ingával, stb. kapcsolatos helyekre mutat:


Rajzok

A rajzok megtekinthetők itt.

Gräff Zoltán (zotyo kukac zotyo.hu)


Vissza a para-lapra